"Norjalainen" kassilohi täynnä antibiootteja ja väriaineita

Sana on vapaa!

"Norjalainen" kassilohi täynnä antibiootteja ja väriaineita

ViestiKirjoittaja anarkistialkuasukas » 10.12.2016 12:18

"Ensimmäiseksi kasvattamoissa lypsetään lohen emokalakannoista mäti ja maiti. Ne keinohedelmöitetään mätihautomoissa. Hautominen on kiihdytetty tapahtumaan nopeammin kuin luonnossa.

Lohenpoikaset kasvatetaan tuotantolaitoksien altaissa vaellusikäisiksi. Noin vaaksan mittaisina ne siirretään ensimmäistä kertaa merellä oleviin verkkoaltaisiin kasvamaan. Verkkoaltaat ovat merenpohjaan ankkuroituja verkkohäkkejä. Tämän takia kasvatettuja lohia kutsutaan myös niin sanotuiksi kassilohiksi.

Verkkoaltaissa lohille syötetään kasvatusrehua, joka on tehty kalasta ja kasvisraaka-aineista. Kalan kasvamisen mukaan sitä siirretään uusiin, suurempisilmäisiin verkkokasseihin.

Verkkoaltaiden halkaisijat ovat noin 40-50 metrin suuruisia ja saattavat yltää jopa 50 metrin syvyyteen. Yhdessä altaassa voi olla yli 100 000 kasvatuslohta.

Jo kahden vuoden aikana kalat ovat kasvaneet teurastuskokoonsa ja ne voidaan viedä myyntiin.

Huimaa kasvutahtia selittää muun muassa lohille syötettävän rehun kehittyminen. Kasvua kiihdytetään entisestään antamalla "valohoitoa", mikä tarkoittaa että syksystä kevääseen altaita valaistaan tehovaloille. Tällä pidetään yllä lohien suurta ravinnonottoa ja se mahdollistaa kasvun myös talvella kylmän veden aikana.

Rehuun lisätään muun muassa antibiootteja, loislääkkeitä ja väriaineita.

- Kun puhutaan kassilohista, niin lähestyessä teurastamisikää niille annetaan rehussa astaksantiinia eli punaista väriä, Kalatalouden keskusliiton toiminnanjohtajan Markku Myllylä kertoo.

Tutkija Eero Niemelä Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että nykyisin kasvatettu kassilohi on tarkoin valikoitujen geenien yhdistelmä.

"Geenicocktailit" kuitenkin sairastuvat herkästi. Valtavissa kasvatusaltaissa erilaiset kalataudit ja -infektiot myös leviävät helposti. Sairaudet voivat siirtyä luontoon, kun kasvatuslohia pääsee karkaamaan verkkoaltaista.

Sairauksien lisäksi jalostetut kassilohet aiheuttavat niin sanottu geneettistä saastumista, mikäli ne pariutuvat luonnonlohien kanssa.

Norjassa karkulaiset ovat onnistuneet jo tuhoamaan luonnonlohen kantoja, kertoo tutkija Niemelä.

- Geneettisissä tutkimuksissa näkyy, että luonnon lohikannat ovat jo hävinneet suurimmaksi osaksi Etelä- ja Keski-Norjan alueelta. Se on tapahtunut viimeisen 30 vuoden kuluessa, Niemelä toteaa."


http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016121 ... 8_uu.shtml

Kalaa pitäisi syödä mutta syö nyt sitten kun kuhaan tai muihin kotimaisiin kaloihin ei ole varaa, kassilohi on myrkyllistä ja Itämeren villinä eläneet lohikalat epäeettisiä.
Lahnat ja muut särkikalat menee minkinrehuksi eikä lammesta saa kuin ahventa ja haukea, enkä mä kyllä ole kovin paljoa pilkkimistäkään viime vuosina harrastanut.
Se on sanomattakin selvää että aivan kaikkea ei tarvitse sanoa ääneen.
Avatar
anarkistialkuasukas
Vuoden sisällöntuottaja
Vuoden sisällöntuottaja
 
Viestit: 63577
Liittynyt: 11.12.2015 19:18
Paikkakunta: Universumi


Re: "Norjalainen" kassilohi täynnä antibiootteja ja väriaine

ViestiKirjoittaja anarkistialkuasukas » 10.12.2016 14:59

Justin Case kirjoitti:https://www.evira.fi/yhteiset/vierasaineet/tietoa-vierasaineista/kalan-ymparistomyrkyt/dioksiinit-ja-pcb/

http://blogit.iltalehti.fi/anja-nysten/ ... stomyrkyt/


Niin mitä, kamelinmaitoa?
Se on sanomattakin selvää että aivan kaikkea ei tarvitse sanoa ääneen.
Avatar
anarkistialkuasukas
Vuoden sisällöntuottaja
Vuoden sisällöntuottaja
 
Viestit: 63577
Liittynyt: 11.12.2015 19:18
Paikkakunta: Universumi


Paluu Yleinen keskusteluPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Jassoota, kalacalle, Koba, tjk1 ja 8 vierailijaa