Mitä tapahtui - tiedeuutisvisa - ei saa lunttia

Sana on vapaa!

Mitä tapahtui - tiedeuutisvisa - ei saa lunttia

ViestiKirjoittaja Pistaasi » 29.12.2017 14:36

:poppari: Hei taas! Kysymyksiä viimeisen vuoden sisällä uutisissa olleista tiedejutuista. Kuinka monta muistat oikein? Ei saa lunttia netistä :kahvi:


1 Äskettäin julkaistiin tuoreimmat tulokset viime vuonna tehdystä Pisa-tutkimuksesta. Siinä keskityttiin koululaisten vuorovaikutus- ja keskustelutaitoihin. Kuinka Suomi pärjäsi tällä kertaa?
a) Suomalaisten vuorovaikutustaidot osoittautuivat taas kerran heppoisiksi, ja Suomi oli vertailussa Euroopan maiden keskikastin häntäpäätä.
b) Suomi sijoittui Euroopan kakkoseksi. Edellä oli vain Viro, eikä ero siihenkään ollut tilastollisesti merkittävä.
c) Suomi oli maailman ykkösmaa vuorovaikutus- ja keskustelutaidoissa.

2 Faraoiden Egyptin suurin muistomerkki, Khufun eli Kheopsin pyramidi on paljastanut yhden salaisuutensa. Mistä on kyse?
a) Pyramidista on löytynyt teksti, joka viittaa siihen, että farao Khufu oli nainen.
b) Pyramidin alta on paljastunut hiekkaan hautautuneita kivikerroksia. Pyramidi on siis ollut tiedettyä korkeampi.
c) Pyramidin sisältä on löytynyt suuri tyhjä tila, jonka olemassaolosta ei aiemmin tiedetty.

3 Walesilaisten kansanterveystieteilijöiden tutkimus selvitti, miten eri alkoholijuomatyypit vaikuttavat ihmisten tunteisiin. Mikä alkoholijuoma aiheutti nauttijoissaan muita enemmän surun ja aggressiivisuuden tunteita?
a) Olut
b) Viini
c) Vahvat alkoholijuomat

4 Erään nisäkäslajin urokset tapaavat antaa naaraille lahjoja. Niiden tavoitteena on ilmeisesti päästä parittelemaan, uskovat Länsi-Australian yliopiston tutkijat. Mikä nisäkäs on kyseessä?
a) Pussihukka
b) Kyttyrädelfiini
c) Punajättikenguru

5 Turkissa lähellä Iranin rajaa sijaitsi vuosina 860-590 eaa. Uratun kuningaskunta. Uratuun kuuluneen linnan rauniot ovat löytyneet yllättävästä paikasta. Mistä?
a) Satojen metrien syvyydestä suolavetisestä järvestä.
b) Maanjäristyksen hautaamasta solasta Itä-Turkin vuoristoalueella.
c) Ararat-vuoren rinteiltä läheltä paikkaa, jonne Raamatun Noakin arkin on sanottu päätyneen.

6 Lapin yllä nähtiin marraskuun puolivälissä kirkas tulipallo, jonka putoamispaikkaa on laskettu Ursan tulipallotyöryhmässä. Mistäpäin meteoriitin kappaleita kannattaisi lähteä etsimään?
a) Rovaniemen koillispuolelta, suunnilleen kaupungin ja Joulupukin Pajakylän puolivälistä.
b) Vätsärin erämaasta Inarijärven itä- ja koillispuolelta.
c) Saanatunturin molemmin puolin, myös sen laelta.

7 Lääketieteen tulevaisuutta ovat aivoinplantit, joilla pystytään parantamaan ihmisen henkisiä kykyjä. Etelä-Kalifornian yliopistossa on kehitteillä eräs tällainen. Mitä aivoimplantilla saadaan aikaan?
a) Luova ajattelu tehostuu arviolta jopa kolmanneksen.
b) Sokeutuneiden näkökyky pystytään palauttamaan lähes täysin.
c) Työmuisti tehostuu jopa neljänneksellä.

8 Georgiassa löytyneissä ruukunpalasissa on merkkejä maailman vanhimmasta rypäleviinistä. Osaa ruukuista koristavat kuvat viinirypäletertuista sekä tanssivista miehistä. Kuinka kaukaa historiasta ruukunkappaleet ovat peräisin?
a) Noin 600 vuoden takaa.
b) Noin 8 000 vuoden takaa.
c) Noin 18 000 vuoden takaa.

9 Yhdysvalloissa erään vanhoillisia kristittyjä oppeja noudattavan amissiyhteisön geeneissä on sattunut mutaatio, joka näyttäisi tuovan heille merkittävän edun muihin verrattuna. Mistä edusta on kyse?
a) Yhteisön amissit kasvavat keskimäärin viisi senttiä pidemmiksi kuin muut.
b) Amissit elävät terveempinä ja keskimäärin kymmenen vuotta muita pidempään.
c) Amissiyhteisön keskuudessa ei ole tavattu syöpää.

10 Eri puolilla Eurooppaa on syksyllä mitattu kohonneita säteilyarvoja. Säteilyn lähdettä ei tiedetä, mutta sen arvellaan olevan jossain Etelä-Uralin suunnalla. Mistä alkuaineesta säteily on peräisin?
a) Uraanista
b) Ruteniumista
c) Typestä

11 Gravitaatioaaltoja havaittiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Tuolloin Nobel-palkinnon tuottaneet havainnot tehtiin kahden mustan aukon törmäämisen aiheuttamista aalloista. Mikä synnytti gravitaatioaallot, jotka havaittiin tänä syksynä?
a) Kahden tähden törmääminen.
b) Kahden galaksin törmääminen.
c) Kahden neutronitähden törmääminen.

12 Elämän synnystä Maassa on useita kilpailevia selitysmalleja. Äskettäin julkaistussa saksalais-kanadalaisessa tutkimuksessa päädyttiin yhteen niistä, mihin?
a) Elämän toivat Maahan meteorit, joilla oli mukanaan elämän rakennuspalikoita.
b) Elämä syntyi valtamerten pohjassa sijaitsevien niin sanottujen mustien savuttajien läheisyydessä.
c) Elämä syntyi Maan oman vulkaanisen toiminnan luomissa olosuhteissa.

13 Monien Kenian norsujen vuorokausirytmi on mennyt sekaisin, kertoo hollantilaistutkimus. Ikiaikaisten tapojensa vastaisesti norsut etsivät ruokaa yöllä ja nukkuvat piilossa päivällä. Mikä on aiheuttanut muutoksen norsujen tavoissa?
a) Salametsästyksen lisääntyminen.
b) Norsut parittelevat mieluiten yön pimeydessä.
c) Niiden pääasiallinen ravinto, erilaiset kasvit, ovat maukkaampia yökasteisina.

14 Aurinkokunnan poikki lensi äskettäin 400 metriä pitkä asteroidi, joka oli tummanpunainen ja sikarin muotoinen. Sille annettiin nimeksi Oumuamua. Havaijinkielinen sana tarkoittaa ”ensimmäistä viestintuojaa”. Mistä asteroidin oletetaan tuoneen viestiä?
a) Jostain toisesta tähtikunnasta.
b) Aurinkokunnan ulko-osissa sijaitsevasta Oortin pilvestä.
c) Proxima Centaurin eli Auringon lähimmän naapuritähden läheisyydestä.

15 Italialainen neurokirurgi Sergio Canavero aikoo toteuttaa lähivuosina päänsiirron elävälle ihmiselle. Hanketta ennakoitiin Kiinassa äskeittäin tehdyllä leikkauksella. Mitä siinä tapahtui?
a) Elävän koiran pää irrotettiin ja siirrettiin toiselle koiralle.
b) Kuolleen ihmisen pää siirrettiin toiselle ruumiille.
c) Sian pää irrotettiin ja siirrettiin toiselle sialle.
Kukka ja lintu ovat ilon opettajia.
~ Sören Kierkegaard
Avatar
Pistaasi
Vuoden Torikahvilalainen
Vuoden Torikahvilalainen
 
Viestit: 26763
Liittynyt: 07.12.2015 22:29
Paikkakunta: 25 000–28 000 valovuoden päässä Linnunradan keskustasta galaksin kierteishaarojen välissä.

Re: Mitä tapahtui - tiedeuutisvisa - ei saa lunttia

ViestiKirjoittaja yxpöllövaa » 29.12.2017 19:17

Pistaasi kirjoitti::poppari: Hei taas! Kysymyksiä viimeisen vuoden sisällä uutisissa olleista tiedejutuista. Kuinka monta muistat oikein? Ei saa lunttia netistä :kahvi:


1 Äskettäin julkaistiin tuoreimmat tulokset viime vuonna tehdystä Pisa-tutkimuksesta. Siinä keskityttiin koululaisten vuorovaikutus- ja keskustelutaitoihin. Kuinka Suomi pärjäsi tällä kertaa?
a) Suomalaisten vuorovaikutustaidot osoittautuivat taas kerran heppoisiksi, ja Suomi oli vertailussa Euroopan maiden keskikastin häntäpäätä.
b) Suomi sijoittui Euroopan kakkoseksi. Edellä oli vain Viro, eikä ero siihenkään ollut tilastollisesti merkittävä. Tämä.
c) Suomi oli maailman ykkösmaa vuorovaikutus- ja keskustelutaidoissa.

2 Faraoiden Egyptin suurin muistomerkki, Khufun eli Kheopsin pyramidi on paljastanut yhden salaisuutensa. Mistä on kyse?
a) Pyramidista on löytynyt teksti, joka viittaa siihen, että farao Khufu oli nainen.
b) Pyramidin alta on paljastunut hiekkaan hautautuneita kivikerroksia. Pyramidi on siis ollut tiedettyä korkeampi.
c) Pyramidin sisältä on löytynyt suuri tyhjä tila, jonka olemassaolosta ei aiemmin tiedetty. Tämä.

3 Walesilaisten kansanterveystieteilijöiden tutkimus selvitti, miten eri alkoholijuomatyypit vaikuttavat ihmisten tunteisiin. Mikä alkoholijuoma aiheutti nauttijoissaan muita enemmän surun ja aggressiivisuuden tunteita?
a) Olut
b) Viini
c) Vahvat alkoholijuomat Tämä.

4 Erään nisäkäslajin urokset tapaavat antaa naaraille lahjoja. Niiden tavoitteena on ilmeisesti päästä parittelemaan, uskovat Länsi-Australian yliopiston tutkijat. Mikä nisäkäs on kyseessä?
a) Pussihukka
b) Kyttyrädelfiini Tämä.
c) Punajättikenguru

5 Turkissa lähellä Iranin rajaa sijaitsi vuosina 860-590 eaa. Uratun kuningaskunta. Uratuun kuuluneen linnan rauniot ovat löytyneet yllättävästä paikasta. Mistä?
a) Satojen metrien syvyydestä suolavetisestä järvestä. Tämä.
b) Maanjäristyksen hautaamasta solasta Itä-Turkin vuoristoalueella.
c) Ararat-vuoren rinteiltä läheltä paikkaa, jonne Raamatun Noakin arkin on sanottu päätyneen.

6 Lapin yllä nähtiin marraskuun puolivälissä kirkas tulipallo, jonka putoamispaikkaa on laskettu Ursan tulipallotyöryhmässä. Mistäpäin meteoriitin kappaleita kannattaisi lähteä etsimään?
a) Rovaniemen koillispuolelta, suunnilleen kaupungin ja Joulupukin Pajakylän puolivälistä.
b) Vätsärin erämaasta Inarijärven itä- ja koillispuolelta. Tämä.
c) Saanatunturin molemmin puolin, myös sen laelta.

7 Lääketieteen tulevaisuutta ovat aivoinplantit, joilla pystytään parantamaan ihmisen henkisiä kykyjä. Etelä-Kalifornian yliopistossa on kehitteillä eräs tällainen. Mitä aivoimplantilla saadaan aikaan?
a) Luova ajattelu tehostuu arviolta jopa kolmanneksen.
b) Sokeutuneiden näkökyky pystytään palauttamaan lähes täysin. Tämä.
c) Työmuisti tehostuu jopa neljänneksellä.

8 Georgiassa löytyneissä ruukunpalasissa on merkkejä maailman vanhimmasta rypäleviinistä. Osaa ruukuista koristavat kuvat viinirypäletertuista sekä tanssivista miehistä. Kuinka kaukaa historiasta ruukunkappaleet ovat peräisin?
a) Noin 600 vuoden takaa.
b) Noin 8 000 vuoden takaa.
c) Noin 18 000 vuoden takaa. Tämä.

9 Yhdysvalloissa erään vanhoillisia kristittyjä oppeja noudattavan amissiyhteisön geeneissä on sattunut mutaatio, joka näyttäisi tuovan heille merkittävän edun muihin verrattuna. Mistä edusta on kyse?
a) Yhteisön amissit kasvavat keskimäärin viisi senttiä pidemmiksi kuin muut.
b) Amissit elävät terveempinä ja keskimäärin kymmenen vuotta muita pidempään. Tämä.
c) Amissiyhteisön keskuudessa ei ole tavattu syöpää.

10 Eri puolilla Eurooppaa on syksyllä mitattu kohonneita säteilyarvoja. Säteilyn lähdettä ei tiedetä, mutta sen arvellaan olevan jossain Etelä-Uralin suunnalla. Mistä alkuaineesta säteily on peräisin?
a) Uraanista
b) Ruteniumista Tämä.
c) Typestä

11 Gravitaatioaaltoja havaittiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Tuolloin Nobel-palkinnon tuottaneet havainnot tehtiin kahden mustan aukon törmäämisen aiheuttamista aalloista. Mikä synnytti gravitaatioaallot, jotka havaittiin tänä syksynä?
a) Kahden tähden törmääminen.
b) Kahden galaksin törmääminen. Tämä.
c) Kahden neutronitähden törmääminen.

12 Elämän synnystä Maassa on useita kilpailevia selitysmalleja. Äskettäin julkaistussa saksalais-kanadalaisessa tutkimuksessa päädyttiin yhteen niistä, mihin?
a) Elämän toivat Maahan meteorit, joilla oli mukanaan elämän rakennuspalikoita. Tämä.
b) Elämä syntyi valtamerten pohjassa sijaitsevien niin sanottujen mustien savuttajien läheisyydessä.
c) Elämä syntyi Maan oman vulkaanisen toiminnan luomissa olosuhteissa.

13 Monien Kenian norsujen vuorokausirytmi on mennyt sekaisin, kertoo hollantilaistutkimus. Ikiaikaisten tapojensa vastaisesti norsut etsivät ruokaa yöllä ja nukkuvat piilossa päivällä. Mikä on aiheuttanut muutoksen norsujen tavoissa?
a) Salametsästyksen lisääntyminen. Tämä.
b) Norsut parittelevat mieluiten yön pimeydessä.
c) Niiden pääasiallinen ravinto, erilaiset kasvit, ovat maukkaampia yökasteisina.

14 Aurinkokunnan poikki lensi äskettäin 400 metriä pitkä asteroidi, joka oli tummanpunainen ja sikarin muotoinen. Sille annettiin nimeksi Oumuamua. Havaijinkielinen sana tarkoittaa ”ensimmäistä viestintuojaa”. Mistä asteroidin oletetaan tuoneen viestiä?
a) Jostain toisesta tähtikunnasta. Tämä.
b) Aurinkokunnan ulko-osissa sijaitsevasta Oortin pilvestä.
c) Proxima Centaurin eli Auringon lähimmän naapuritähden läheisyydestä.

15 Italialainen neurokirurgi Sergio Canavero aikoo toteuttaa lähivuosina päänsiirron elävälle ihmiselle. Hanketta ennakoitiin Kiinassa äskeittäin tehdyllä leikkauksella. Mitä siinä tapahtui?
a) Elävän koiran pää irrotettiin ja siirrettiin toiselle koiralle.
b) Kuolleen ihmisen pää siirrettiin toiselle ruumiille. Tämä.
c) Sian pää irrotettiin ja siirrettiin toiselle sialle.


Tai sitten joku muu. :D
yxpöllövaa
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
 
Viestit: 9284
Liittynyt: 17.02.2016 16:55

Re: Mitä tapahtui - tiedeuutisvisa - ei saa lunttia

ViestiKirjoittaja Browo » 29.12.2017 20:02

Pistaasi kirjoitti::poppari: Hei taas! Kysymyksiä viimeisen vuoden sisällä uutisissa olleista tiedejutuista. Kuinka monta muistat oikein? Ei saa lunttia netistä :kahvi:


1 Äskettäin julkaistiin tuoreimmat tulokset viime vuonna tehdystä Pisa-tutkimuksesta. Siinä keskityttiin koululaisten vuorovaikutus- ja keskustelutaitoihin. Kuinka Suomi pärjäsi tällä kertaa?
a) Suomalaisten vuorovaikutustaidot osoittautuivat taas kerran heppoisiksi, ja Suomi oli vertailussa Euroopan maiden keskikastin häntäpäätä.
b) Suomi sijoittui Euroopan kakkoseksi. Edellä oli vain Viro, eikä ero siihenkään ollut tilastollisesti merkittävä.
c) Suomi oli maailman ykkösmaa vuorovaikutus- ja keskustelutaidoissa.
A

2 Faraoiden Egyptin suurin muistomerkki, Khufun eli Kheopsin pyramidi on paljastanut yhden salaisuutensa. Mistä on kyse?
a) Pyramidista on löytynyt teksti, joka viittaa siihen, että farao Khufu oli nainen.
b) Pyramidin alta on paljastunut hiekkaan hautautuneita kivikerroksia. Pyramidi on siis ollut tiedettyä korkeampi.
c) Pyramidin sisältä on löytynyt suuri tyhjä tila, jonka olemassaolosta ei aiemmin tiedetty.
C

3 Walesilaisten kansanterveystieteilijöiden tutkimus selvitti, miten eri alkoholijuomatyypit vaikuttavat ihmisten tunteisiin. Mikä alkoholijuoma aiheutti nauttijoissaan muita enemmän surun ja aggressiivisuuden tunteita?
a) Olut
b) Viini
c) Vahvat alkoholijuomat
C

4 Erään nisäkäslajin urokset tapaavat antaa naaraille lahjoja. Niiden tavoitteena on ilmeisesti päästä parittelemaan, uskovat Länsi-Australian yliopiston tutkijat. Mikä nisäkäs on kyseessä?
a) Pussihukka
b) Kyttyrädelfiini
c) Punajättikenguru
B

5 Turkissa lähellä Iranin rajaa sijaitsi vuosina 860-590 eaa. Uratun kuningaskunta. Uratuun kuuluneen linnan rauniot ovat löytyneet yllättävästä paikasta. Mistä?
a) Satojen metrien syvyydestä suolavetisestä järvestä.
b) Maanjäristyksen hautaamasta solasta Itä-Turkin vuoristoalueella.
c) Ararat-vuoren rinteiltä läheltä paikkaa, jonne Raamatun Noakin arkin on sanottu päätyneen.
B

6 Lapin yllä nähtiin marraskuun puolivälissä kirkas tulipallo, jonka putoamispaikkaa on laskettu Ursan tulipallotyöryhmässä. Mistäpäin meteoriitin kappaleita kannattaisi lähteä etsimään?
a) Rovaniemen koillispuolelta, suunnilleen kaupungin ja Joulupukin Pajakylän puolivälistä.
b) Vätsärin erämaasta Inarijärven itä- ja koillispuolelta.
c) Saanatunturin molemmin puolin, myös sen laelta.
B

7 Lääketieteen tulevaisuutta ovat aivoinplantit, joilla pystytään parantamaan ihmisen henkisiä kykyjä. Etelä-Kalifornian yliopistossa on kehitteillä eräs tällainen. Mitä aivoimplantilla saadaan aikaan?
a) Luova ajattelu tehostuu arviolta jopa kolmanneksen.
b) Sokeutuneiden näkökyky pystytään palauttamaan lähes täysin.
c) Työmuisti tehostuu jopa neljänneksellä.
C
8 Georgiassa löytyneissä ruukunpalasissa on merkkejä maailman vanhimmasta rypäleviinistä. Osaa ruukuista koristavat kuvat viinirypäletertuista sekä tanssivista miehistä. Kuinka kaukaa historiasta ruukunkappaleet ovat peräisin?
a) Noin 600 vuoden takaa.
b) Noin 8 000 vuoden takaa.
c) Noin 18 000 vuoden takaa.
B

9 Yhdysvalloissa erään vanhoillisia kristittyjä oppeja noudattavan amissiyhteisön geeneissä on sattunut mutaatio, joka näyttäisi tuovan heille merkittävän edun muihin verrattuna. Mistä edusta on kyse?
a) Yhteisön amissit kasvavat keskimäärin viisi senttiä pidemmiksi kuin muut.
b) Amissit elävät terveempinä ja keskimäärin kymmenen vuotta muita pidempään.
c) Amissiyhteisön keskuudessa ei ole tavattu syöpää.
B

10 Eri puolilla Eurooppaa on syksyllä mitattu kohonneita säteilyarvoja. Säteilyn lähdettä ei tiedetä, mutta sen arvellaan olevan jossain Etelä-Uralin suunnalla. Mistä alkuaineesta säteily on peräisin?
a) Uraanista
b) Ruteniumista
c) Typestä
B

11 Gravitaatioaaltoja havaittiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Tuolloin Nobel-palkinnon tuottaneet havainnot tehtiin kahden mustan aukon törmäämisen aiheuttamista aalloista. Mikä synnytti gravitaatioaallot, jotka havaittiin tänä syksynä?
a) Kahden tähden törmääminen.
b) Kahden galaksin törmääminen.
c) Kahden neutronitähden törmääminen.
C

12 Elämän synnystä Maassa on useita kilpailevia selitysmalleja. Äskettäin julkaistussa saksalais-kanadalaisessa tutkimuksessa päädyttiin yhteen niistä, mihin?
a) Elämän toivat Maahan meteorit, joilla oli mukanaan elämän rakennuspalikoita.
b) Elämä syntyi valtamerten pohjassa sijaitsevien niin sanottujen mustien savuttajien läheisyydessä.
c) Elämä syntyi Maan oman vulkaanisen toiminnan luomissa olosuhteissa.
B
13 Monien Kenian norsujen vuorokausirytmi on mennyt sekaisin, kertoo hollantilaistutkimus. Ikiaikaisten tapojensa vastaisesti norsut etsivät ruokaa yöllä ja nukkuvat piilossa päivällä. Mikä on aiheuttanut muutoksen norsujen tavoissa?
a) Salametsästyksen lisääntyminen.
b) Norsut parittelevat mieluiten yön pimeydessä.
c) Niiden pääasiallinen ravinto, erilaiset kasvit, ovat maukkaampia yökasteisina.
A

14 Aurinkokunnan poikki lensi äskettäin 400 metriä pitkä asteroidi, joka oli tummanpunainen ja sikarin muotoinen. Sille annettiin nimeksi Oumuamua. Havaijinkielinen sana tarkoittaa ”ensimmäistä viestintuojaa”. Mistä asteroidin oletetaan tuoneen viestiä?
a) Jostain toisesta tähtikunnasta.
b) Aurinkokunnan ulko-osissa sijaitsevasta Oortin pilvestä.
c) Proxima Centaurin eli Auringon lähimmän naapuritähden läheisyydestä.
B

15 Italialainen neurokirurgi Sergio Canavero aikoo toteuttaa lähivuosina päänsiirron elävälle ihmiselle. Hanketta ennakoitiin Kiinassa äskeittäin tehdyllä leikkauksella. Mitä siinä tapahtui?
a) Elävän koiran pää irrotettiin ja siirrettiin toiselle koiralle.
b) Kuolleen ihmisen pää siirrettiin toiselle ruumiille.
c) Sian pää irrotettiin ja siirrettiin toiselle sialle.

B
Avatar
Browo
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
 
Viestit: 4118
Liittynyt: 10.12.2015 00:17

Re: Mitä tapahtui - tiedeuutisvisa - ei saa lunttia

ViestiKirjoittaja Pistaasi » 30.12.2017 09:32

:kahvi: Vielä on aikaa vastata klo 18.00 saakka, sitten kerron tulokset :poppari:
Kukka ja lintu ovat ilon opettajia.
~ Sören Kierkegaard
Avatar
Pistaasi
Vuoden Torikahvilalainen
Vuoden Torikahvilalainen
 
Viestit: 26763
Liittynyt: 07.12.2015 22:29
Paikkakunta: 25 000–28 000 valovuoden päässä Linnunradan keskustasta galaksin kierteishaarojen välissä.

Re: Mitä tapahtui - tiedeuutisvisa - ei saa lunttia

ViestiKirjoittaja anarkistialkuasukas » 30.12.2017 09:38

Spoiler: näytä
1. b
2. c
3. c
4. a
5. a
6. b
7. b
8. b
9. b
10. b
11. c
12. a
13. a
14. a
15. b
Se on sanomattakin selvää että aivan kaikkea ei tarvitse sanoa ääneen.
Avatar
anarkistialkuasukas
Vuoden sisällöntuottaja
Vuoden sisällöntuottaja
 
Viestit: 63624
Liittynyt: 11.12.2015 19:18
Paikkakunta: Universumi

Re: Mitä tapahtui - tiedeuutisvisa - ei saa lunttia

ViestiKirjoittaja Pistaasi » 30.12.2017 19:33

yxpöllövaa kirjoitti:
Pistaasi kirjoitti::poppari: Hei taas! Kysymyksiä viimeisen vuoden sisällä uutisissa olleista tiedejutuista. Kuinka monta muistat oikein? Ei saa lunttia netistä :kahvi:


1 Äskettäin julkaistiin tuoreimmat tulokset viime vuonna tehdystä Pisa-tutkimuksesta. Siinä keskityttiin koululaisten vuorovaikutus- ja keskustelutaitoihin. Kuinka Suomi pärjäsi tällä kertaa?
a) Suomalaisten vuorovaikutustaidot osoittautuivat taas kerran heppoisiksi, ja Suomi oli vertailussa Euroopan maiden keskikastin häntäpäätä.
b) Suomi sijoittui Euroopan kakkoseksi. Edellä oli vain Viro, eikä ero siihenkään ollut tilastollisesti merkittävä. Tämä. 1p
c) Suomi oli maailman ykkösmaa vuorovaikutus- ja keskustelutaidoissa.

2 Faraoiden Egyptin suurin muistomerkki, Khufun eli Kheopsin pyramidi on paljastanut yhden salaisuutensa. Mistä on kyse?
a) Pyramidista on löytynyt teksti, joka viittaa siihen, että farao Khufu oli nainen.
b) Pyramidin alta on paljastunut hiekkaan hautautuneita kivikerroksia. Pyramidi on siis ollut tiedettyä korkeampi.
c) Pyramidin sisältä on löytynyt suuri tyhjä tila, jonka olemassaolosta ei aiemmin tiedetty. Tämä. 1p

3 Walesilaisten kansanterveystieteilijöiden tutkimus selvitti, miten eri alkoholijuomatyypit vaikuttavat ihmisten tunteisiin. Mikä alkoholijuoma aiheutti nauttijoissaan muita enemmän surun ja aggressiivisuuden tunteita?
a) Olut
b) Viini
c) Vahvat alkoholijuomat Tämä. 1p

4 Erään nisäkäslajin urokset tapaavat antaa naaraille lahjoja. Niiden tavoitteena on ilmeisesti päästä parittelemaan, uskovat Länsi-Australian yliopiston tutkijat. Mikä nisäkäs on kyseessä?
a) Pussihukka
b) Kyttyrädelfiini Tämä. 1p
c) Punajättikenguru

5 Turkissa lähellä Iranin rajaa sijaitsi vuosina 860-590 eaa. Uratun kuningaskunta. Uratuun kuuluneen linnan rauniot ovat löytyneet yllättävästä paikasta. Mistä?
a) Satojen metrien syvyydestä suolavetisestä järvestä. Tämä. 1p
b) Maanjäristyksen hautaamasta solasta Itä-Turkin vuoristoalueella.
c) Ararat-vuoren rinteiltä läheltä paikkaa, jonne Raamatun Noakin arkin on sanottu päätyneen.

6 Lapin yllä nähtiin marraskuun puolivälissä kirkas tulipallo, jonka putoamispaikkaa on laskettu Ursan tulipallotyöryhmässä. Mistäpäin meteoriitin kappaleita kannattaisi lähteä etsimään?
a) Rovaniemen koillispuolelta, suunnilleen kaupungin ja Joulupukin Pajakylän puolivälistä.
b) Vätsärin erämaasta Inarijärven itä- ja koillispuolelta. Tämä. 1p
c) Saanatunturin molemmin puolin, myös sen laelta.

7 Lääketieteen tulevaisuutta ovat aivoinplantit, joilla pystytään parantamaan ihmisen henkisiä kykyjä. Etelä-Kalifornian yliopistossa on kehitteillä eräs tällainen. Mitä aivoimplantilla saadaan aikaan?
a) Luova ajattelu tehostuu arviolta jopa kolmanneksen.
b) Sokeutuneiden näkökyky pystytään palauttamaan lähes täysin. Tämä. 0p
c) Työmuisti tehostuu jopa neljänneksellä.

8 Georgiassa löytyneissä ruukunpalasissa on merkkejä maailman vanhimmasta rypäleviinistä. Osaa ruukuista koristavat kuvat viinirypäletertuista sekä tanssivista miehistä. Kuinka kaukaa historiasta ruukunkappaleet ovat peräisin?
a) Noin 600 vuoden takaa.
b) Noin 8 000 vuoden takaa.
c) Noin 18 000 vuoden takaa. Tämä. 0p

9 Yhdysvalloissa erään vanhoillisia kristittyjä oppeja noudattavan amissiyhteisön geeneissä on sattunut mutaatio, joka näyttäisi tuovan heille merkittävän edun muihin verrattuna. Mistä edusta on kyse?
a) Yhteisön amissit kasvavat keskimäärin viisi senttiä pidemmiksi kuin muut.
b) Amissit elävät terveempinä ja keskimäärin kymmenen vuotta muita pidempään. Tämä. 1p
c) Amissiyhteisön keskuudessa ei ole tavattu syöpää.

10 Eri puolilla Eurooppaa on syksyllä mitattu kohonneita säteilyarvoja. Säteilyn lähdettä ei tiedetä, mutta sen arvellaan olevan jossain Etelä-Uralin suunnalla. Mistä alkuaineesta säteily on peräisin?
a) Uraanista
b) Ruteniumista Tämä. 1p
c) Typestä

11 Gravitaatioaaltoja havaittiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Tuolloin Nobel-palkinnon tuottaneet havainnot tehtiin kahden mustan aukon törmäämisen aiheuttamista aalloista. Mikä synnytti gravitaatioaallot, jotka havaittiin tänä syksynä?
a) Kahden tähden törmääminen.
b) Kahden galaksin törmääminen. Tämä. 0p
c) Kahden neutronitähden törmääminen.

12 Elämän synnystä Maassa on useita kilpailevia selitysmalleja. Äskettäin julkaistussa saksalais-kanadalaisessa tutkimuksessa päädyttiin yhteen niistä, mihin?
a) Elämän toivat Maahan meteorit, joilla oli mukanaan elämän rakennuspalikoita. Tämä. 1p
b) Elämä syntyi valtamerten pohjassa sijaitsevien niin sanottujen mustien savuttajien läheisyydessä.
c) Elämä syntyi Maan oman vulkaanisen toiminnan luomissa olosuhteissa.

13 Monien Kenian norsujen vuorokausirytmi on mennyt sekaisin, kertoo hollantilaistutkimus. Ikiaikaisten tapojensa vastaisesti norsut etsivät ruokaa yöllä ja nukkuvat piilossa päivällä. Mikä on aiheuttanut muutoksen norsujen tavoissa?
a) Salametsästyksen lisääntyminen. Tämä. 1p
b) Norsut parittelevat mieluiten yön pimeydessä.
c) Niiden pääasiallinen ravinto, erilaiset kasvit, ovat maukkaampia yökasteisina.

14 Aurinkokunnan poikki lensi äskettäin 400 metriä pitkä asteroidi, joka oli tummanpunainen ja sikarin muotoinen. Sille annettiin nimeksi Oumuamua. Havaijinkielinen sana tarkoittaa ”ensimmäistä viestintuojaa”. Mistä asteroidin oletetaan tuoneen viestiä?
a) Jostain toisesta tähtikunnasta. Tämä. 1p
b) Aurinkokunnan ulko-osissa sijaitsevasta Oortin pilvestä.
c) Proxima Centaurin eli Auringon lähimmän naapuritähden läheisyydestä.

15 Italialainen neurokirurgi Sergio Canavero aikoo toteuttaa lähivuosina päänsiirron elävälle ihmiselle. Hanketta ennakoitiin Kiinassa äskeittäin tehdyllä leikkauksella. Mitä siinä tapahtui?
a) Elävän koiran pää irrotettiin ja siirrettiin toiselle koiralle.
b) Kuolleen ihmisen pää siirrettiin toiselle ruumiille. Tämä. 1p
c) Sian pää irrotettiin ja siirrettiin toiselle sialle.


Tai sitten joku muu. :D


:kesä: Hienoa 12/15 pistettä sai Yxpöllövaa!
Kukka ja lintu ovat ilon opettajia.
~ Sören Kierkegaard
Avatar
Pistaasi
Vuoden Torikahvilalainen
Vuoden Torikahvilalainen
 
Viestit: 26763
Liittynyt: 07.12.2015 22:29
Paikkakunta: 25 000–28 000 valovuoden päässä Linnunradan keskustasta galaksin kierteishaarojen välissä.

Re: Mitä tapahtui - tiedeuutisvisa - ei saa lunttia

ViestiKirjoittaja Pistaasi » 30.12.2017 19:39

Browo kirjoitti:
Pistaasi kirjoitti::poppari: Hei taas! Kysymyksiä viimeisen vuoden sisällä uutisissa olleista tiedejutuista. Kuinka monta muistat oikein? Ei saa lunttia netistä :kahvi:


1 Äskettäin julkaistiin tuoreimmat tulokset viime vuonna tehdystä Pisa-tutkimuksesta. Siinä keskityttiin koululaisten vuorovaikutus- ja keskustelutaitoihin. Kuinka Suomi pärjäsi tällä kertaa?
a) Suomalaisten vuorovaikutustaidot osoittautuivat taas kerran heppoisiksi, ja Suomi oli vertailussa Euroopan maiden keskikastin häntäpäätä.
b) Suomi sijoittui Euroopan kakkoseksi. Edellä oli vain Viro, eikä ero siihenkään ollut tilastollisesti merkittävä.
c) Suomi oli maailman ykkösmaa vuorovaikutus- ja keskustelutaidoissa.
A 0p

2 Faraoiden Egyptin suurin muistomerkki, Khufun eli Kheopsin pyramidi on paljastanut yhden salaisuutensa. Mistä on kyse?
a) Pyramidista on löytynyt teksti, joka viittaa siihen, että farao Khufu oli nainen.
b) Pyramidin alta on paljastunut hiekkaan hautautuneita kivikerroksia. Pyramidi on siis ollut tiedettyä korkeampi.
c) Pyramidin sisältä on löytynyt suuri tyhjä tila, jonka olemassaolosta ei aiemmin tiedetty.
C 1p

3 Walesilaisten kansanterveystieteilijöiden tutkimus selvitti, miten eri alkoholijuomatyypit vaikuttavat ihmisten tunteisiin. Mikä alkoholijuoma aiheutti nauttijoissaan muita enemmän surun ja aggressiivisuuden tunteita?
a) Olut
b) Viini
c) Vahvat alkoholijuomat
C 1p

4 Erään nisäkäslajin urokset tapaavat antaa naaraille lahjoja. Niiden tavoitteena on ilmeisesti päästä parittelemaan, uskovat Länsi-Australian yliopiston tutkijat. Mikä nisäkäs on kyseessä?
a) Pussihukka
b) Kyttyrädelfiini
c) Punajättikenguru
B 1p

5 Turkissa lähellä Iranin rajaa sijaitsi vuosina 860-590 eaa. Uratun kuningaskunta. Uratuun kuuluneen linnan rauniot ovat löytyneet yllättävästä paikasta. Mistä?
a) Satojen metrien syvyydestä suolavetisestä järvestä.
b) Maanjäristyksen hautaamasta solasta Itä-Turkin vuoristoalueella.
c) Ararat-vuoren rinteiltä läheltä paikkaa, jonne Raamatun Noakin arkin on sanottu päätyneen.
B 0p

6 Lapin yllä nähtiin marraskuun puolivälissä kirkas tulipallo, jonka putoamispaikkaa on laskettu Ursan tulipallotyöryhmässä. Mistäpäin meteoriitin kappaleita kannattaisi lähteä etsimään?
a) Rovaniemen koillispuolelta, suunnilleen kaupungin ja Joulupukin Pajakylän puolivälistä.
b) Vätsärin erämaasta Inarijärven itä- ja koillispuolelta.
c) Saanatunturin molemmin puolin, myös sen laelta.
B 1p

7 Lääketieteen tulevaisuutta ovat aivoinplantit, joilla pystytään parantamaan ihmisen henkisiä kykyjä. Etelä-Kalifornian yliopistossa on kehitteillä eräs tällainen. Mitä aivoimplantilla saadaan aikaan?
a) Luova ajattelu tehostuu arviolta jopa kolmanneksen.
b) Sokeutuneiden näkökyky pystytään palauttamaan lähes täysin.
c) Työmuisti tehostuu jopa neljänneksellä.
C 1p
8 Georgiassa löytyneissä ruukunpalasissa on merkkejä maailman vanhimmasta rypäleviinistä. Osaa ruukuista koristavat kuvat viinirypäletertuista sekä tanssivista miehistä. Kuinka kaukaa historiasta ruukunkappaleet ovat peräisin?
a) Noin 600 vuoden takaa.
b) Noin 8 000 vuoden takaa.
c) Noin 18 000 vuoden takaa.
B1p

9 Yhdysvalloissa erään vanhoillisia kristittyjä oppeja noudattavan amissiyhteisön geeneissä on sattunut mutaatio, joka näyttäisi tuovan heille merkittävän edun muihin verrattuna. Mistä edusta on kyse?
a) Yhteisön amissit kasvavat keskimäärin viisi senttiä pidemmiksi kuin muut.
b) Amissit elävät terveempinä ja keskimäärin kymmenen vuotta muita pidempään.
c) Amissiyhteisön keskuudessa ei ole tavattu syöpää.
B 1p

10 Eri puolilla Eurooppaa on syksyllä mitattu kohonneita säteilyarvoja. Säteilyn lähdettä ei tiedetä, mutta sen arvellaan olevan jossain Etelä-Uralin suunnalla. Mistä alkuaineesta säteily on peräisin?
a) Uraanista
b) Ruteniumista
c) Typestä
B 1p

11 Gravitaatioaaltoja havaittiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Tuolloin Nobel-palkinnon tuottaneet havainnot tehtiin kahden mustan aukon törmäämisen aiheuttamista aalloista. Mikä synnytti gravitaatioaallot, jotka havaittiin tänä syksynä?
a) Kahden tähden törmääminen.
b) Kahden galaksin törmääminen.
c) Kahden neutronitähden törmääminen.
C 1p

12 Elämän synnystä Maassa on useita kilpailevia selitysmalleja. Äskettäin julkaistussa saksalais-kanadalaisessa tutkimuksessa päädyttiin yhteen niistä, mihin?
a) Elämän toivat Maahan meteorit, joilla oli mukanaan elämän rakennuspalikoita.
b) Elämä syntyi valtamerten pohjassa sijaitsevien niin sanottujen mustien savuttajien läheisyydessä.
c) Elämä syntyi Maan oman vulkaanisen toiminnan luomissa olosuhteissa.
B 0p
13 Monien Kenian norsujen vuorokausirytmi on mennyt sekaisin, kertoo hollantilaistutkimus. Ikiaikaisten tapojensa vastaisesti norsut etsivät ruokaa yöllä ja nukkuvat piilossa päivällä. Mikä on aiheuttanut muutoksen norsujen tavoissa?
a) Salametsästyksen lisääntyminen.
b) Norsut parittelevat mieluiten yön pimeydessä.
c) Niiden pääasiallinen ravinto, erilaiset kasvit, ovat maukkaampia yökasteisina.
A 1p

14 Aurinkokunnan poikki lensi äskettäin 400 metriä pitkä asteroidi, joka oli tummanpunainen ja sikarin muotoinen. Sille annettiin nimeksi Oumuamua. Havaijinkielinen sana tarkoittaa ”ensimmäistä viestintuojaa”. Mistä asteroidin oletetaan tuoneen viestiä?
a) Jostain toisesta tähtikunnasta.
b) Aurinkokunnan ulko-osissa sijaitsevasta Oortin pilvestä.
c) Proxima Centaurin eli Auringon lähimmän naapuritähden läheisyydestä.
B 0p

15 Italialainen neurokirurgi Sergio Canavero aikoo toteuttaa lähivuosina päänsiirron elävälle ihmiselle. Hanketta ennakoitiin Kiinassa äskeittäin tehdyllä leikkauksella. Mitä siinä tapahtui?
a) Elävän koiran pää irrotettiin ja siirrettiin toiselle koiralle.
b) Kuolleen ihmisen pää siirrettiin toiselle ruumiille.
c) Sian pää irrotettiin ja siirrettiin toiselle sialle.

B 1p


:kesä: Browo sai 11/15 pistettä!
Kukka ja lintu ovat ilon opettajia.
~ Sören Kierkegaard
Avatar
Pistaasi
Vuoden Torikahvilalainen
Vuoden Torikahvilalainen
 
Viestit: 26763
Liittynyt: 07.12.2015 22:29
Paikkakunta: 25 000–28 000 valovuoden päässä Linnunradan keskustasta galaksin kierteishaarojen välissä.

Re: Mitä tapahtui - tiedeuutisvisa - ei saa lunttia

ViestiKirjoittaja Pistaasi » 30.12.2017 19:44

anarkistialkuasukas kirjoitti:1. b 1p
2. c 1p
3. c 1p
4. a 0p
5. a 1p
6. b 1p
7. b 0p
8. b1p
9. b 1p
10. b 1p
11. c 1p
12. a 1p
13. a 1p
14. a 1p
15. b 1p


:kesä: Anarkistialkuasukas sai 13/15 pistettä!! Hieno suoritus! Onnittelen sitten huomen aamullajos kukaan ei huomaa virhettä laskuissani!
Kukka ja lintu ovat ilon opettajia.
~ Sören Kierkegaard
Avatar
Pistaasi
Vuoden Torikahvilalainen
Vuoden Torikahvilalainen
 
Viestit: 26763
Liittynyt: 07.12.2015 22:29
Paikkakunta: 25 000–28 000 valovuoden päässä Linnunradan keskustasta galaksin kierteishaarojen välissä.

Re: Mitä tapahtui - tiedeuutisvisa - ei saa lunttia

ViestiKirjoittaja Pistaasi » 30.12.2017 19:44

1. b
Tutkimuksessa selvitettiin 15-vuotiaiden keskinäisiä vuorovaikutus- ja keskustelutaitoja. Viron ja Suomen edelle sijoittui neljä Aasian maata ja Kanada.
2. c
Ainakin 30-metrinen kammio sijaitsee niin sanotun Suuren gallerian yläpuolelta. Kammion jäljille päästiin hiukkasfysiikan keinoilla, tarkkailemalla kosmisen säteilyn käyttäytymistä pyramidin rakenteissa.
3. c
Tutkijat analysoivat lähes 30 000:n 18–34-vuotiaan ihmisen alkoholin käyttöä. Tutkittavia oli 21 maasta.
4.b
Lahjat olivat suuria sienieläimiä. Urokset pitivät naaraille myös "visuaalisia ja akustisia esityksiä".
5.a
Vanjärvi saattaa kätkeä lisää yllätyksiä. Järven pinta on vaihdellut sadoilla metreillä vuosituhansien aikana.
6.b
Tiedetuubi.fi-sivuston mukaan alueelle pääsee suhteellisen helposti autollakin. Satunnaisen meteoriitinmetsästäjän kannattaa lähestyä aluetta etelästä.
7.c
Tutkijoiden mukaan lyhytkestoinen muisti parani noin 15 prosentilla ja työmuisti noin 25 prosentilla.
8,b
Maailman vanhimman viinin uskotaan tulevan Kiinasta. Kiinalaista riisiviiniä tiedetään valmistetun 9 000 vuotta sitten.
9.b
PAI-1-proteiiniin perustuvan lääkkeen ensimmäisen vaiheen ihmiskokeet on jo käynnistetty Japanissa. Jos kokeet osoittautuvat menestykseksi, voi lopputuloksena olla lääke, joka lykkää ikääntymiseen liittyviä sairauksia ja torjuu ennenaikaista vanhenemista.
10. b
Havaitut rutenium-pitoisuudet ovat niin pieniä, että ne eivät aiheuta terveydellistä haittaa, Säteilyturvakeskus arvioi.
11.c
Törmäys tapahtui 130 miljoonan vuotta sitten. Kahden neutronitähden törmäystä kutsutaan kilonovaksi. Siinä kaksi neutronitähteä kiertävät yhä nopeammin toistensa ympäri, kunnes ne törmäävät.

12.a
Tarkkaa hetkeä elämän syntymiselle emme ehkä pysty antamaan. Tällä hetkellä luotettavimmat elämän merkit ovat 3,7 miljardia vuotta vanhat stromatoliitit Grönlannissa. Stromatoliitit ovat kivettyneitä mikrobimattojen jäänteitä.
13.a
Salametsästäjät tappavat joka vuosi noin 30 000 norsua. Norsunluun markkinat ovat lähinnä Aasiassa, jossa se kuvitellaan lääkeaineeksi, ja jossa siitä valmistetaan ylellisyysesineitä.

14.a
Asteroidi on ainakin jalkapallokentän kokoinen, ja se pyörii nopeasti akselinsa ympäri. Tähtien välisestä avaruudesta peräisin olevia kappaleita ei ole aiemmin havaittu aurinkokunnassamme.

15. b
Tälle vuodelle kaavailtu ensimmäinen elävälle ihmiselle tehtävä päänsiirtoleikkaus lykkääntyi, koska vapaaehtoiseksi ilmoittautunut venäläinen Valeri Spiridonov on ilmeisesti vetäytynyt hankkeesta.
Kukka ja lintu ovat ilon opettajia.
~ Sören Kierkegaard
Avatar
Pistaasi
Vuoden Torikahvilalainen
Vuoden Torikahvilalainen
 
Viestit: 26763
Liittynyt: 07.12.2015 22:29
Paikkakunta: 25 000–28 000 valovuoden päässä Linnunradan keskustasta galaksin kierteishaarojen välissä.

Re: Mitä tapahtui - tiedeuutisvisa - ei saa lunttia

ViestiKirjoittaja Iggy P. » 30.12.2017 19:46

Älä kulta huolehdi, onhan sulla Iggy?
Iggy P.
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
 
Viestit: 1841
Liittynyt: 05.12.2015 14:30

Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Icemonkey3 ja 1 vierailijaa