Ilmanlaatua tutkivat satelliittit paljastaa saastuttajat

Sana on vapaa!

Ilmanlaatua tutkivat satelliittit paljastaa saastuttajat

ViestiKirjoittaja anarkistialkuasukas » 27.04.2018 08:19

Nasan Aura-satelliitissa lentävä hollantilais-suomalainen mittalaite OMI (Ozone Monitoring Instrument) on tuottanut mittaustuloksia ilmanlaadusta, ilmansaastepäästöistä ja niiden kulkeutumisesta jo 14 vuoden ajan, kertoo Ilmatieteenlaitos.

"OMIn typpidioksidimittauksista nähdään, kuinka Euroopassa ja Yhdysvalloissa ilmansaasterajoitukset ovat vaikuttaneet ja päästöt laskeneet", tutkimusprofessori Johanna Tamminen Ilmatieteen laitokselta kertoo tiedotteessa.

"Kiinan ilmanlaadun nähdään heikentyneen vuoteen 2014 asti, jonka jälkeen muutos parempaan on havaittavissa satelliittimittauksissa. Sen sijaan Intian ilmanlaatu on heikentynyt jatkuvasti. Intiasta onkin tullut maailman suurin rikkidioksidipäästäjä."

Tutkijoille on ollut yllättävä huomata, kuinka hyvin OMIn havaitsemista ilmansaastepitoisuuksista voidaan arvioida myös päästöjen määrät. Vertaamalla ilmansaastepitoisuuksia raportoituihin päästöihin voidaan verifioida puolueettomasti päästöjen raportointia ympäri maapallon.

OMIn tuottamasta datasta lasketuista rikkidioksipäästölähteistä on voitu raportoida maailmanlaajuisesti lähes 500 merkittävää rikkidioksidilähdettä, kuten tulivuoria, voimaloita, öljy-ja kaasuteollisuuteen liittyviä lähteitä sekä metallisulattamoja.

Näistä noin 40 oli aiemmin tuntemattomia ja puuttuivat globaaleista inventaarioista ja ne vastasivat 12 % päästöistä. Suurin osa aiemmin tuntemattomista päästölähteistä sijaitsi Lähi-idässä ja monet liittyivät öljyn ja kaasun tuotantoon.

https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/tu ... la-6722226

Nostetaan suomalaisautoilijoitten verotusta?
Se on sanomattakin selvää että aivan kaikkea ei tarvitse sanoa ääneen.
Avatar
anarkistialkuasukas
Vuoden sisällöntuottaja
Vuoden sisällöntuottaja
 
Viestit: 63683
Liittynyt: 11.12.2015 19:18
Paikkakunta: Universumi

Paluu Yleinen keskusteluPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Icemonkey3 ja 5 vierailijaa