Tarinoita terveydenhuollosta, karseaa luettavaa.

Sana on vapaa!

Tarinoita terveydenhuollosta, karseaa luettavaa.

ViestiKirjoittaja Backstage » 19.09.2016 08:32

Julkinen terveydenhuolto on todellakin ajettu karille Suomessa.

IS:n lukijat avautuivat vastaavista kokemuksistaan Lehtikarin kertomuksen jälkeen.

1. Odotus pitkittyi – umpilisäke puhkesi

Odotin päivystyksessä 17 tuntia umpilisäkkeen tulehtumisen vuoksi. Kipu oli kova. Kipulääkkeeksi sain Buranaa ja kannustavat sanat: ”Kipu on hyvä, kun se loppuu, niin umpilisäke on puhjennut”. Loppuihan se kipu sitten, ja mietin jo, että pitäisikö tästä lähteä kotiin, kun mitään ei tapahdu. Olin sekaisin valvomisesta, väsymyksestä ja tuskasta.

Lopulta leikattiin. Leikkaavan lääkärin mukaan se oli vaikea leikkaus ja lisäke oli puhjennut pahasti. Leikkaus kesti kaksi tuntia, kun normaalisti selvitään 45 minuutilla.

Sokrates

2. Lääkäri repäisi virtsarakon

Minulta poistettiin jokunen vuosi sitten kohtu. Leikkaus meni täysin mynkään. Lääkäri repäisi virtsarakon hajalle. Hoitajat olivat kiukkuisia ja kärsimättömiä. Ei niiltä viitsinyt apua pyytää. Ainoa, joka oli todella sydämellinen ja ystävällinen, oli laitoshuoltaja.

tosipettynyt

3. Vessaan ei päässyt

Olin leikkauksen jälkeen osastolla, ja minua ohjeistettiin kutsumaan hoitaja heti, jos oli vessahätä. Kun hätä lopulta tuli, minusta lähti kolme letkua, enkä voinut nousta istumaan. Olin nurkassa suljettujen verhojen takana. Leikkauksen takia en pystynyt puhumaan ja hätänappi ei toiminut – se oli unohdettu kytkeä päälle. Todella avuton olo!

Kun lopulta sain hoitajan kiinni, hän puuskahti tuovansa minulle sorsan: ”Ei tässä nyt vessaan ehdi”. Nöyryyttävä kokemus!

kiire


(KUVA: Marja Airio / Lehtikuva)

4. Pyyteli vettä – valitettiin häiriökäyttäytymisestä

Olin isossa sairaalassa selkäleikkauksessa. Kun ikää jo on, niin herättyäni todellisuus hieman hämärtyi. Soittelin summeria ja pyysin vettä. Ainakin neljä hoitajaa tuli yhtä aikaa rähjäämään vuoteeni viereen. Sain laidat sänkyyni, mutta vettä en saanut. Kaiketi yöhoitaja kävi kerran, toi vesilasin pöydälle, ja häipyi. Yritin kurkottaa sitä laidan yli, ja se putosi päälleni. Soitin, tuli hoitaja, joka nosteli märkiä vuodevaatteita ja sanoi: ”Pitää tuoda kuivaa.” Sitä ”kuivaa” ei koskaan tullut.

Aamulla leikannut lääkäri tuli hoitajien kanssa kierrolle ja alkoi kovistella minua ”häiriökäyttäytymisestä”.

Paljon kärsinyt

5. Potilaan olisi pitänyt vaihtaa tippa itse

Jouduin jokunen vuosi sitten kovien vatsakipujen vuoksi sairaalaan. Tulehdusarvot huitelivat lähellä kahtasataa ja kuumetta oli reippaasti. Lääkärille pääsy kesti ikuisuuden ja vatsakivut olivat sietämättömät. Mitään ei selvinnyt, joten sänkyyn makaamaan jonnekin outoon tilaan.

Jossain vaiheessa monta tuntia myöhemmin huomasin tipan loppuneen ja veren nousseen suonestani ylöspäin kohti tippapussia. Raahauduin sängystä hädissäni ylös hakemaan apua. Törmäsin minut tutkineeseen lääkäriin, joka tylysti ilmoitti asian kuuluvan hoitajille. Vihdoin aasialaista syntyperää oleva hoitaja saapui ja huonolla suomenkielellä antoi minun ymmärtää, että olisin itse voinut vaihtaa tipan!

Järkyttynyt

6. Hoitaja kehotti pissaamaan alleen

Seurasin sairaalassa vierestä, kuinka lääkäri nuhteli yli 90-vuotiasta kotona yksin asuvaa hyväkuntoista äitiäni siitä, että hän tuli hakemaan yöllä hoitoa rytmihäiriöihinsä. Pitäisi tulla päivällä, ja mielellään varata aika omalle terveyskeskuslääkärille. "Jos et pääse itse vessaan, niin tee vain allesi", tuli ensiavun hoitajalta ohje äidilleni, kun pyysin ensiavussa hänelle apua! Meetinki oli kesken, joten kukaan ei ehtinyt auttamaan!

kokemusta on

7. Potilas unohdettiin tunneiksi

Odotin kipulääkityksen aloitusta useita tunteja sen jälkeen, kun lääkäri oli sen määrännyt aloitettavaksi suonensisäisesti. Lopulta noin neljä tuntia myöhemmin kysyin, että milloin lääkitys aloitetaan. Sitten joku hoitaja katsoi koneelta. Vaikutti siltä, että minut oli unohdettu. Hetken kuluttua tultiinkin laittamaan lääkitys. Tuohon mennessä olin ollut päivystyksessä jo kahdeksan tuntia hillittömän pääkivun kanssa. Lopulta alkoi hoito. Kauankohan olisin joutunut vielä odottamaan, ellen olisi kysynyt?

Unohdettu

8. Sänkypotilas pakotettiin ruoka-automaatille

Vietin pari vuotta sitten sairaalassa 12 tuntia ilman ruokaa. Vettä tosin sai, olin vielä raskaana ja sokeritkin olivat pielessä.

Kysyin leipäpalaa ja minulle ilmoitettiin, että ruoka ei kuulu toimenkuvaan, ja että minun pitää kävellä automaatille. Enhän minä sänkypotilaana voinut kävellä automaatille. Nykyään on niin, että heille on ihan sama, kuinka huonoon kuntoon potilas menee ilman ruokaa. Pitää olla omaiset syöttämässä, niin kuin joskus 1980-luvulla oli kreikkalaisessa sairaalassa, missä kävin.

Kari74

9. Lääkkeiden nielemistä ei tarkasteta

Hoitajat eivät ehdi edes tarkistamaan, saako potilas lääkkeitään nieltyä. Vanhemmalleni tehtiin kallotoimenpide ja käydessäni katsomassa häntä, ihmettelin mikä hänellä on suussa. Huomasin sen olevan lääke, jota ei saanut nieltyä ilman mehua ja apua. Pyysin hoitajalta lisää mehua, mutta hän ei ehtinyt sitä tarjoilukärrystä antamaan. Hain sitten itse. Isällä oli silloin kovat kivut, mutta sai kuitenkin lääkkeen nieltyä. Mä en halua elää vanhaksi ja avuttomaksi.

Melkein raivostuin

10. Potilas käskettiin kotiin – myöhemmin löytyi vatsasyöpä

Hyppäsimme 26-vuotiaan tytön kanssa viikkoja terveyskeskuksen ja päivystyksen välillä. Tytöllä oli vatsakipuja ja lopuksi kaikki nautittu ravinto tuli hetken kuluttua oksentaen ylös. Sitä pidettiin refluksitautina, lopuksi annettiin tähystysaika jonnekin viikkojen päähän.

Tytön kunto vain huononi. Taas yöllä päivystykseen, kerroin omaisena kuinka tyttö oli aivan kuiva, kun mikään ei pysynyt sisällä. Hyvin tympääntynyt hoitaja katsoi kieltä, totesi: ”Ei ole kuiva. Menkää kotiin.” Seuraavana yönä sain kovien puhumisten jälkeen ambulanssin, kun tyttö ei enää pysynyt pystyssä. He veivät hänet päivystykseen. Jotain siellä tutkivat, tähystettiinkin ja äkkiä sairaalaan: löytyi ohutsuolen tukkiva vatsasyöpä. Valitus tehdään.

Ilkka R


(KUVA: Sari Gustafsson / Lehtikuva)

11. Vuorokausi ilman nestettä

Olin sairaalan päivystyksessä 12 tuntia ilman nestettä ja saman verran osastolla eli 24 tuntia. Hoitaja tuli ottamaan verinäytettä ja alhaisen verensokerin takia tuli kysymään, että onko minulla diabetes. Sanoin että ei, mutta en ole saanut juomista tai syömistä 24 tuntiin. Hoitaja vaan käveli pois. Onneksi sydänoireeni olivat vaarattomia, ja pääsin kotiin aamumehun jälkeen, mutta en haluaisi kokea uudelleen.

Vera

12. Odotti 10 tuntia

Omaiseni joutui odottamaan hirvittävissä kivuissa päivystyksessä yli kymmenen tuntia ennen kuin lääkäri vihdoin tutki hänet. Suolisto oli repeytynyt useasta kohdasta ja aiheuttanut vatsakalvontulehduksen. Hengenlähtö oli lähellä. Välinpitämättömyys siinä päivystyksessä oli huipussaan.

Iitin Tilda

13. Yksinkertainen koe jätettiin ottamatta

Menin päivystykseen kovan kurkkukivun vuoksi. Päivystyksessä hädin tuskin sain suutani auki. Hoitaja arvioi, että kyseessä on luultavasti afta. Hän otti nielunäytteen, ei CRP-koetta, ja kehotti kyselemään tuloksia parin päivän päästä terveysasemalta. Kurkkuni oli niin kipeä, etten voinut puhua.

Seuraavana yönä lähes tukehduin kurkkukipuun. Lopulta pääsin sairaalaan, jossa CRP-arvo lähenteli kahtasataa! Sairastin epiglottiittia, kurkunkannen tulehdusta.

Hyväkuntoisen oloinen

14. Huomattiin vasta pyörtymisen jälkeen

Isälläni on diabetes, mutta hän joutui muusta syystä sairaalan päivystykseen. Hän makasi yli kuusi tuntia sängyssä odottaen hoitajaa edes kysymään vointia. Hän meni tajuttomaksi, ja vasta sitten joku huomasi. Se oli insuliinisokki, eikä kukaan vaivautunut katsomaan papereista potilaan tietoja. Kuolema oli tosi lähellä. Vieruskaveri pelasti tällä kertaa hälyttämällä apua.

Lappeenrannassa

15. Vain laitoshuoltaja välitti

Olen kerran ollut potilaana kovan päänsäryn takia eteläsuomalaisessa sairaalapäivystyksessä. Kokemus oli kaikessa tökeryydessään vertaansa vailla. Minulta kysyttiin, voinko istua aulassa, vaikka oksensin viiden minuutein välein pää räjähtämispisteessä.

Röntgeniin jouduin kävelemään, eikä ketään tuntunut haittaavan, että mahdollinen aivoverenvuotopotilas kävelee.

Kukaan hoitajista ei käynyt kyselemässä vointiani. Ainoa, joka näytti välittävän, oli huonetta siivoava laitoshuoltaja. Olen itse terveydenhuollon ammattilainen ja järkyttynyt näkemästäni, toivottavasti minun ei ikinä tarvitse astua jalallani kyseiseen paikkaan.

Ei koskaan enää


http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2 ... 63741.html
Avatar
Backstage
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
 
Viestit: 33844
Liittynyt: 09.12.2015 08:56

Re: Tarinoita terveydenhuollosta, karseaa luettavaa.

ViestiKirjoittaja Kasipallo » 19.09.2016 08:42

Tämä vastikään mahdolliseen päävammaan kuollut Jimi Karttunenkin laitettiin sairaalasta kotiin ilman tarkempia tutkimuksia. Vaikka asiaan liittyy paljon epäselvyyksiä, voi olla, että suomalaisen terveydenhuollon institutionaalinen tehottomuus ja vetelyys ja yksittäisten terveydenhuollon ammattilaisten virhearvioinnit aiheuttivat Jimin kuoleman. Nyt asia todennäköisesti selvitetään juuriaan myöten ja asiaan liittyvät virka- ja muut virheet kaivetaan esiin. Toivottavasti nimien kanssa.
Lord, take me downtown, I'm just lookin' for some tush.
Avatar
Kasipallo
Valvoja
Valvoja
 
Viestit: 21756
Liittynyt: 06.01.2016 18:12

Re: Tarinoita terveydenhuollosta, karseaa luettavaa.

ViestiKirjoittaja Backstage » 19.09.2016 08:47

Kasipallo kirjoitti:Tämä vastikään mahdolliseen päävammaan kuollut Jimi Karttunenkin laitettiin sairaalasta kotiin ilman tarkempia tutkimuksia. Vaikka asiaan liittyy paljon epäselvyyksiä, voi olla, että suomalaisen terveydenhuollon institutionaalinen tehottomuus ja vetelyys ja yksittäisten terveydenhuollon ammattilaisten virhearvioinnit aiheuttivat Jimin kuoleman. Nyt asia todennäköisesti selvitetään juuriaan myöten ja asiaan liittyvät virka- ja muut virheet kaivetaan esiin. Toivottavasti nimien kanssa.

Jimi vietti sairaalassa lauantaista seuraavaan torstaihin tarkkailussa, eivät varmaan myöskään päästäneet kaveria aikaisemmin ulos kun oli niin sekaisin aineista tullessaan vastaanotolle.

Häneltä myös otettiin päästä kuvat.

Jimi kuoli aivoverenvuotoon 6 päivää tapahtuman jälkeen joista viisi hän oli viettänyt sairaalassa tarkkailtavana.

Sitten tämä tiedonjyvänen.

Amfetamiinin käytöstä johtuvien kuolemien syitä ovat aivoverenvuoto, sydänhalvaus ja korkea kuume.


http://www.paihdelinkki.fi/fi/tietopank ... -piristeet
Avatar
Backstage
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
 
Viestit: 33844
Liittynyt: 09.12.2015 08:56

Re: Tarinoita terveydenhuollosta, karseaa luettavaa.

ViestiKirjoittaja Legba » 19.09.2016 09:01

Kasipallo kirjoitti:Tämä vastikään mahdolliseen päävammaan kuollut Jimi Karttunenkin laitettiin sairaalasta kotiin ilman tarkempia tutkimuksia. Vaikka asiaan liittyy paljon epäselvyyksiä, voi olla, että suomalaisen terveydenhuollon institutionaalinen tehottomuus ja vetelyys ja yksittäisten terveydenhuollon ammattilaisten virhearvioinnit aiheuttivat Jimin kuoleman. Nyt asia todennäköisesti selvitetään juuriaan myöten ja asiaan liittyvät virka- ja muut virheet kaivetaan esiin. Toivottavasti nimien kanssa.

Tsot tsot. Onko selvää ettei tutkittu adekvaatisti ja se onko Jimi minkä verran itse vaikuttanut toiminnallaan lopputulokseen?
Siinä komppaan että Suomen terveyden/sairaanhoito on paikoin ja ajoittain karseassa tilanteessa.
Legba
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
 
Viestit: 27790
Liittynyt: 25.11.2015 02:01
Paikkakunta: Koitere

Re: Tarinoita terveydenhuollosta, karseaa luettavaa.

ViestiKirjoittaja Kasipallo » 19.09.2016 09:11

Tämä onkin nyt mielenkiintoinen kysymys, että mikä aiheutti Jimi Karttusen kuoleman. Oliko se isku torilla, pään lyöminen katuun, sairaalassa tehdyt virheet, vai amfetamiini. Ehkä kaikki yhdessä. Paskalehdistön lääketieteellinen raati, joka koostuu opintonsa kesken jättäneistä hist-fillareista, on jo päättänyt, että Jimi kuoli uusnatsien pahoinpitelemänä, vaikka todisteet tämän käsityksen puolesta ovat tässä vaiheessa aika hatarat.

Toivon, että suomalaista terveydenhuoltoa pölläytetään tämän asian johdosta.
Lord, take me downtown, I'm just lookin' for some tush.
Avatar
Kasipallo
Valvoja
Valvoja
 
Viestit: 21756
Liittynyt: 06.01.2016 18:12

Re: Tarinoita terveydenhuollosta, karseaa luettavaa.

ViestiKirjoittaja Tarleena » 19.09.2016 11:04

Kasipallo kirjoitti:Tämä onkin nyt mielenkiintoinen kysymys, että mikä aiheutti Jimi Karttusen kuoleman. Oliko se isku torilla, pään lyöminen katuun, sairaalassa tehdyt virheet, vai amfetamiini. Ehkä kaikki yhdessä. Paskalehdistön lääketieteellinen raati, joka koostuu opintonsa kesken jättäneistä hist-fillareista, on jo päättänyt, että Jimi kuoli uusnatsien pahoinpitelemänä, vaikka todisteet tämän käsityksen puolesta ovat tässä vaiheessa aika hatarat.

Toivon, että suomalaista terveydenhuoltoa pölläytetään tämän asian johdosta.


Sitten jos selviääkin, että median rakentama fiktio muuttuukin hoitovirheeksi tai sitten, ettei vastarintaliikkeellä ole mitään tekemistä asian kanssa. Asia hiljenee kuin seinään, kun se ei tuottanutkaan suvakkitoimittajille mieleistä "totuutta".
Tarleena
Kanta-asiakas
Kanta-asiakas
 
Viestit: 12428
Liittynyt: 09.12.2015 23:50

Re: Tarinoita terveydenhuollosta, karseaa luettavaa.

ViestiKirjoittaja Kasipallo » 19.09.2016 11:07

Tarleena kirjoitti:
Kasipallo kirjoitti:Tämä onkin nyt mielenkiintoinen kysymys, että mikä aiheutti Jimi Karttusen kuoleman. Oliko se isku torilla, pään lyöminen katuun, sairaalassa tehdyt virheet, vai amfetamiini. Ehkä kaikki yhdessä. Paskalehdistön lääketieteellinen raati, joka koostuu opintonsa kesken jättäneistä hist-fillareista, on jo päättänyt, että Jimi kuoli uusnatsien pahoinpitelemänä, vaikka todisteet tämän käsityksen puolesta ovat tässä vaiheessa aika hatarat.

Toivon, että suomalaista terveydenhuoltoa pölläytetään tämän asian johdosta.


Sitten jos selviääkin, että median rakentama fiktio muuttuukin hoitovirheeksi tai sitten, ettei vastarintaliikkeellä ole mitään tekemistä asian kanssa. Asia hiljenee kuin seinään, kun se ei tuottanutkaan suvakkitoimittajille mieleistä "totuutta".


Näin todennäköisesti käy. Nyt rummutetaan yksinkertaista totuutta, mutta todellisuus voi olla paljon mutkikkaampi. Vastarintaliikkeen edustaja saapasteli miehekkäästi itse poliisin pakeille ja asia tullaan varmasti selvittämään.
Lord, take me downtown, I'm just lookin' for some tush.
Avatar
Kasipallo
Valvoja
Valvoja
 
Viestit: 21756
Liittynyt: 06.01.2016 18:12


Paluu Yleinen keskusteluPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot], Icemonkey3 ja 1 vierailijaa